دردسرهای بورسی برای بازار در سیمان / قیمت سیمان پس از ورود به بازار بورس دو برابر شد
گرانی و نبود قیمت مشخص برای سیمان، ۴۰۰۰ کارگاه تولیدات بتنی، تیرچه و بلوک فارس را نیمه تعطیل کرد
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان قطعات بتنی، تیرچه و بلوک شیراز گفت: ورود سیمان به بازار بورس دردسرهای زیادی را برای فعالان این صنف به وجود آورده است.
به گزارش روابط عمومی خانه صمت فارس ، سیروس فصحتی در گفت و گو با سرویس اقتصادی «خبرجنوب» اظهار داشت: در استان فارس ۴ هزار کارگاه تولیدات بتنی، تیرچه و بلوک فعال است که حدود ۶۵۰ کارگاه آن در شهرستان شیراز قرار دارد.
وی با بیان این که قرار بود با ورود سیمان به بازار بورس وضعیت این کالای اساسی در ساخت و ساز، بهبود پیدا کند ادامه داد: متاسفانه با ورود سیمان به بورس، نه تنها وضعیت بازار سیمان بهتر نشده بلکه قیمت ها نسبت به چند ماه قبل دو برابر و نسبت به پارسال در همین روزها ۵ برابر شده است.
فصحتی با بیان این که این وضعیت دردسرهای زیادی را برای فعالان این صنف و همچنین فعالان صنعت ساخت و ساز به وجود آورده است بیان داشت: در حالی که کارخانجات سیمان پس از مدت ها درگیری در زمینه قطع گاز و برق، بالاخره به ثبات تولید رسیده اند اما ورود سیمان به بازار بورس باعث شده تا ضمن افزایش دو برابری قیمت ها، به مشکلات دیگری همچون تامین سیمان برای کارگاه ها از طریق بازار بورس برخورد کنیم.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان قطعات بتنی، تیرچه و بلوک شیراز در بیان جزئیات بیشتر گفت: هر تن سیمان که در فروردین ماه ۳۴۵ هزار تومان بود این روزها در بازار رقابتی بورس بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان عرضه می شود.
فصحتی خاطرنشان کرد: به قیمت های مذکور باید ۱۵۰ تا ۲۰۰هزار تومان هم کرایه حمل هر تن سیمان بسته به فاصله کارخانه سیمان تا کارگاه های مصرف کننده نیز اضافه کنیم که این وضعیت کارگاه های مذکور را با چالش جدی رو به رو کرده است.وی تاکید کرد: گر چه در هر روز در بازار بورس نرخ پایه هر تن سیمان ۳۴۵ هزار تومان اعلام می شود اما اگر جداول بورسی را بررسی کنید می بینید قیمت میانگین و همچنین بالاترین قیمت فروخته شده سیمان حدود دو برابر نرخ پایه این کالا است و عمدتا مجبوریم سیمان را با همان قیمت های بالا خریداری کنیم.
فصحتی با بیان این که کارگاه های تولید قطعات بتنی، تیرچه بلوک، کارگاه های تولید بتن آماده و کارگاه های موزاییک سازی ۷۰ درصد سیمان مصرفی استان فارس را جذب می کنند بیان داشت: این در حالی است که در زمان ورود فعالان این صنوف به بازار بورس هیچ تفاوتی بین این کارگاه ها با سایر اشخاص مصرف کننده سیمان نیست و قیمت ها به یک میزان است.
وی بیان داشت: سیمان، مواد اولیه و اصلی ترین محصول برای تولیدات این کارگاه ها است که متاسفانه قیمت ها بسیار بالا رفته است.
فصحتی گفت: باید تدابیری اندیشیده شود که زمان محدودی از شروع به کار بازار بورس به فعالان این صنوف برای تهیه سیمان اختصاص داده شود و پس از آن معاملات سیمان به صورت عمومی گشایش پیدا کند.
وی ادامه داد: علاوه بر این، عمده کارخانجات تولید کننده سیمان ترجیح میدهند به دلیل بالاتر بودن نرخ سیمان کیسه ای نسبت به فله ای آن در بازار بورس، سیمان کیسه ای، عرضه کنند که این وضعیت باعث شده تا کارگاه ها به مشکل بیشتری برخورد کنند چراکه برای کارگاه های مذکور استفاده از سیمان فله نسبت به سیمان کیسه ای راحت تر و مقرون به صرفه تر است.رئیس اتحادیه تولیدکنندگان قطعات بتنی، تیرچه و بلوک شیراز یادآور شد: نرخ پایه هرتن سیمان کیسه ای ۵۰۰ هزارتومان و فله آن ۳۴۵ هزار تومان است.
فصحتی تصریح کرد: در کنار این چالش ها باید به چالش جدیتری اشاره کنم که کارگاه های تولید کننده قطعات بتنی تیرچه و بلوک با کارگزاریهای بورس دارند، که مشکل کارگاهها با کارگزاری های بورس است.
وی در تشریح این موضوع گفت: گرچه کف خرید سیمان از بازار بورس ۱۰ تن اعلام شده اما کارگزاری ها به دلیل پایین بودن کارمزد آن که حدود ۲۰۰۰ تومان است حاضر نیستند سیمان مورد نیاز را برای کارگاه های این چنینی از بازار بورس تهیه نمایند و به همین دلیل این کارگاه ها مجبور به تعطیلی مداوم هستند.
فصحتی تاکید کرد: کارگزاری ها ترجیح می دهند ثبت سفارش ۲ تا ۳ هزار تنی را انجام دهند که کارمزد شان بسیار بالا رفته و برای هر ثبت سفارش چند میلیون تومان است.
وی با بیان این که مشکل کمبود سیمان باعث شده تا انبوه سازان و تولیدکنندگان مسکن نیز برای ساخت و ساز دست نگه دارند بیان داشت: سردرگمی شدید برای تأمین سیمان باعث شده تا کارگاه تولید کننده تیرچه و قطعات بتنی با کاهش سفارش از سوی مشتریان خود مواجه شوند و عملاً این وضعیت به تعطیلی کارگاه ها دامن زده است.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان قطعات بتنی، تیرچه و بلوک شیراز با بیان این که گرانی آهن آلات نیز باعث شده تا قیمت تیرچه نیز افزایش دوچندانی پیدا کند افزود: قیمت تیرچه در حال حاضر ۴۰ درصد گران شده و با توجه به آن که گرانی آهن آلات هفتگی است این نرخ به طور هفتگی در نوسان است.
فصحتی اظهار داشت: هیچ کارگاه تولید قطعات بتنی، تیرچه و بلوک نمی تواند حداقل برای یک هفته آینده خود قیمت مشخصی را به متقاضیان ارائه دهد و اگر هم این قیمت را بخواهد برآورد کند مجبور است بالاترین نرخ سیمان و آهن آلات را در نظر بگیرد که عملاً موجب افزایش قیمت تمام شده ساخت و ساز می شود.
وی تصریح کرد: در حال حاضر کمتر کارگاهی را می بینید که به طور مستمر و مداوم در حال فعالیت باشد و هر کارگاه پس از ۱۰ روز فعالیت به دلیل مشخص نبودن وضعیت عرضه سیمان مجبور است ۱۵ روز کارگاهش را تعطیل نماید که این وضعیت شدیداً به ضرر تولید و اشتغال است و عملا این کارگاه ها را نیمه تعطیل کرده است.