رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی شیراز: برگزاری بزرگداشت حافظ روی صحنه عمومی اکسپو دوبی
فارس فقط با ظرفیتهای گردشگری در اکسپو حضور پیدا می کند
به گزارش روابط عمومی خانه صمت فارس،به نقل از روزنامه خبر جنوب ،نمایشگاه اکسپو 2020 از شانزدهم مهر به مدت شش ماه با حضور چند میلیون گردشگر از سراسر جهان در دوبی برگزار خواهد شد. با توجه به نزدیکی شهر دوبی به فارس و فاصله پروازی یک ساعته تا شیراز، این رویداد بینالمللی فرصتی برای گردشگری فارس است تا بعد از دوسال رکود با اتکا به این موتور پیشران تکانی بخورد و مجالی برای گفتوگو و متقاعد کردن مشتریان و فعالان بازار گردشگری به استان و شهرمان شیراز فراهم کند.
میزبانی از ۱۹۲ کشور مختلف است که باعث شده اکسپو را المپیک فرهنگ ملل نام گذاری کنند.
پیش بینی می شود که تقریباً ۲۵ میلیون نفر از این نمایشگاه بازدید کنند. شعار اکسپو ۲۰۲۰ دوبی که به سبب همه گیری کرونا تا 2021 به تعویق افتاد «پیوند افکار و ساخت آینده» است. در این مدت بناست از محوطه ۴۰۰ هکتاری اکسپوی دوبی، ۲۰۱۶ متر به فضای پاویون ایران تعلق بگیرید که ۷۶ متر از این ۲۰۱۶ متر به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اختصاص یافته که دقیقاً در ورودی پاویون ۲۰۱۶ متری ایران قرار دارد. قرار است ۷۶ متر مربع از پاویون ایران در اکسپوی دوبی برای پنج روز به هر کدام از استانها اختصاص یابد با سهراب شرفی رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی شیراز درباره برنامه های این کمیسیون برای بهره گیری از این فرصت گفت و گو کردیم.
برنامهریزی شده که ۷۶ متر مربع از پاویون ایران در اکسپوی دوبی برای پنج روز به هر کدام از استانها اختصاص یابد. فرصت پنج روزه فارس چه زمانی است؟
-سهراب شرفی: قرار است این مکان را فارس با مشارکت اهواز بگیرد. بیشتر استان ها از شرکت در اکسپو عقب کشیده اند و مثلا اصفهان انصراف داده است. که شاید به دلیل هزینه های زیاد شرکت در اکسپو باشد. فارس هم در حوزه صنعت قصد ورود به اکسپو را ندارد و فقط می خواهد از نظر گردشگری در اکسپو حضور پیدا کند. قرار است روز بزرگداشت حافظ اداره میراث فرهنگی و گردشگری فارس با کمک سایر ارگان ها این بزرگداشت را روی استیج عمومی اکسپو برگزار کنند، که کار بسیار خوبی است. اما علی رغم تلاش هایمان در مدت گذشته هنوز درست نمیدانیم فعالان کدام حوزههای گردشگری می خواهند در اکسپو شرکت کنند. روزهای استان فارس هم هنوز مشخص نیست اما احتمالا در آبان ماه استان فارس برای حضور استمراری چند روزه در اکسپو شرکت کند. برگزار کنندگان هم به فارس توجه ویژه ای دارند و اعلام کردند که جایگاهی برای فارس در نظر گرفتیم.
اکسپوی دوبی می تواند فرصت مناسبی برای شناسایی کشورهای هدف جذب گردشگر فارس باشد؟ به دلایل مختلف از جمله ارزان تمام شدن سفر به ایران، نزدیک بودن فارس به دوبی و جاذبههای تاریخی و فرهنگی منحصربهفرد فارس این فرصت مغتنمی برای جذب گردشگر است برای بهرهمندی از این فرصت مهم چه برنامه ای دارید؟
- ما قصد داریم در کنار میراث فرهنگی از این فرصت اکسپو استفاده کنیم. برنامه ما در حوزه گردشگری این است که بتوانیم زندگی عشایری خودمان که منطبق با علاقمندی اروپاییها هم هست را در آنجا معرفی کنیم اما مسئله این است که ما هر گروهی را بخواهیم ببریم تعدادشان زیاد است و کمتر از 20 نفر نیستند و این هزینهها را سنگین می کند بنابراین در حال برنامه ریزی هستیم تا با کمترین هزینه بیشترین بهره برداری را از این فرصت کنیم. ما جلسات متعددی با اداره میراث فارس برای حضورمان در اکسپو از نظر گردشگری برگزار کرده ایم و در هفته آینده این جلسات ادامه خواهد داشت که نتایج آن را به رسانه ها اعلام می کنیم. ما همچنین در حال کار روی گردشگری سلامت برای حضور در اکسپو هستیم و از بیمارستان ها برای حضور در اکسپو دعوت کرده ایم که اگر بتوانند در پاویون فارس حضور پیدا کنند.
برای جذب گردشگران حاضر در اکسپو به شیراز با توجه به فاصله بسیار نزدیک دوبی و پرواز یک ساعته تا شیراز برنامه ای ندارید؟
-به خاطر وضعیت کرونا و تکمیل نشدن واکسیناسیون خیلی کم از حضور در کشور استقبال می شود. اما برای آنکه بتوانیم جاذبه ایجاد کنیم و توجه را به استان فارس جلب کنیم تعدادی برنامه برای اجرا در نظر گرفته ایم که رد و نشانی ازفارس در اذهان ملت های دیگر بگذاریم. البته ما باید در فرصت کرونا به تقویت زیر ساخت های گردشگری کشور می پرداختیم که این فرصت را از دست دادیم اما باید حالا جبران کنیم و هم بیمارستان هایمان را استاندارد کنیم و هم حمل ونقل فرسود و کهنه مان را نوکنیم. متاسفانه در کشور ما بستر برای جذب گردشگر چون کشورهای دیگری مثل مالزی یا ترکیه و سنگاپور مهیا نیست و ما حداقل باید در اندازه و شکل این کشورها باشیم. کشور ما به دلیل عدم توجه دولتمردان عزم وارادهای برای احیای گردشگری ندارند و تا زمانی که به تامین زیر ساخت ها توجه نکنیم با حالت متلمسانه تعدادی گردشگر را به کشور خواهند آمد و دیگر هم باز نخواهند گشت.
آیا قصد ندارید با توجه به پهناوری و اهمیت تاریخی و گردشگری سهم فارس را به دو بازه زمانی 5 روز افزایش دهید؟
-باید ببینم که چه وضعیتی برایمان پیش می آید این اولین بار است که ما به دلیل نزدیکی می خواهیم در اکسپو شرکت کنیم. این فرصت بسیار مناسبی است حتی برای مدیران استان که با رفتن به اکسپو جایی که همه مدیران دنیا به مدت شش ماه در یک جا جمع شده اند با ارزان ترین هزینه و نزدیک ترین مسیر می توانند چند روزی در کنار مدیران برتر جهانی بمانند. به نظر من دولت باید برنامه و توصیه ای برای رفتن مدیران به اکسپو بگذارد تا حداقل آموزهایی از اکسپو با خود به کشور بیاورند و با بنیانهای تفکری مدیران جهانی آشنا شوند. این هم جزو تامین زیر ساخت است که مدیران با تفکرات توسعه ای آشنا شوند و تفکرات مدیریتی معیوب اصلاح شود. ما انتظار داریم دولت استقبال زیادی از حضور در اکسپو کند.
شرکت کنندگان اکسپو اغلب از کشورهای اروپایی و غربی هستند که مخاطب گردشگری فرهنگی و تاریخی فارس به شمار می روند برنامه ای برای جذب این گروه از گردشگران ندارید؟
-زیر ساخت های فارس برای جذب گردشگر چیست؟! هتل های استاندارد، اتومبیل ها استاندارد… چه امکاناتی داریم که توقع داریم اروپاییها به اینجا بیایند. شما به کشور مراکش بروید نگاهی که به شیراز دارند گویی که شیراز جنت سراست. اگر به شیراز بیایند چه می بینند؟! ما باید اول از همه زیر ساخت های فکریمان را اصلاح کنیم و باورمان بر این باشد که گردشگری یک صنعت است که اشتغالزایی داشته باشد و ثروت آفرینی کند. در حالی که مدیران دولتی ما مبرا هستند از این طرز تفکر. کدام نهاد دولتی را می بینید که در کنار میراث فرهنگی و کمیسیون گردشگری اتاق شیراز حرکت کند که حداقل برود در اکسپو دنیا را ببیند که به کدام سمت و سو در حال حرکت است. گردشگر اروپایی اگر به کشور ما بیاید امنیتش را نمی توانیم تامین کنیم چون پلیس گردشگری نداریم.نه در ترمینال ها راهنمایی داریم که نشانی قابل شناسایی روی سینه اش باشد، نه ساماندهی فرودگاهی داریم و نه تاکسی های ما مرتب ومنظم هستند. اگر یک کیف قاپ، کیف گردشگری را زد پلیس گردشگری وجود ندارد تا گردشگر به او مراجعه کند. ما این همه دانشجو جهانگردی و گردشگری داریم دولت با سازمان های فرهنگی و گردشگری بودجه دهد این دانشجوها را استخدام کند هم جوان ها بیکار نمی مانند هم گردشگری سر و شکلی می گیرد. ما فقط وارث مقداری آثار باستانی و تاریخی از نیاکانمان چون تخت جمشید و شاهچراغ هستیم و فقط میراث خواریم. نه چیزی ساختیم و نه زیر ساختی برای استفاده از داشته های گذشته مان فراهم کردیم. مطمئن باشید آینده گان ما را لعن می کنند برای این همه کوتاهی و بی عملی.
به نظرتان در این زمینه کمبود قانونی وجود دارد؟
-ما کمبود قانون نداریم بلکه قانونها مخل فراوان داریم. بخش های بسیاری وجود دارد که قانون مانع تغییرات برای ایجاد زیر ساخت ها درآن است. قانون باید پالایش شود کوتاه شود. ما قانون مازاد داریم. مجلس می تواند ورود کند به تدوین وتصویب قوانینی برای تامین زیر ساخت های گردشگری. مثل اینکه ورود تمام اتومیبل ها برای شرکت های گردشگری با آرم و علائم گردشگری آزاد، ورود اتوبوس های با فناوری روز را برای بخش گردشگری آزاد کند. ما قانون منطبق با وضع موجود نداریم قانون هم باید اصلاح شود و هم پالایش شود.