سنگینی سایه رانت خواران و دلالان بر صنعت کارتن و ورق فارس
مشکل این صنعت زیاده خواهان داخلی است و نه تحریم های خارجی
به گزارش روابط عمومی خانه صمت فارس،رئیس انجمن همگن کاغذ، ورق و کارتن استان فارس وعضو هیأت مدیره خانه صمت استان گفت: صنعت ورق و کارتن استان اسیر دست رانت و دلالی است.
عبدالناصر لطیفی در گفت و گو با سرویس اقتصادی «خبرجنوب» اظهار داشت: قیمت کاغذ در سال جاری ۶ مرحله افزایش یافته و دوباره پایین آمده این در حالی است که با این نوسانات صنایع تولید کننده ورق و کارتن دچار مشکلات عدیده ای می شوند.
وی با اشاره به نیاز روزافزون به ورق و کارتن در حوزه های مختلف گفت: ۹۵ درصد تولیدات صنعتی و کشاورزی برای بازار رسانی داخلی و خارجی نیاز به بسته بندی دارند و تا بسته بندی وجود نداشته باشد امکان فروش آن ها امکان پذیر نیست.
لطیفی بیان داشت: این در حالی است که نوسانات بازار کاغذ موجب شده تا صنعت کارتن و ورق و به تبع آن صنایعی که نیاز به بسته بندی دارند دستخوش نوسانات شدید هزینه ای شوند.
وی گفت: به عنوان مثال یک کارتن تخم مرغ که تا پیش از این هزار تومان قیمت داشته این روزها به ۶۰۰۰ تومان رسیده که بدیهی است این تفاوت قیمت به نرخ تخم مرغ اضافه شده و این اقلام را برای مصرف کننده گران می کند، این اتفاق در سایر تولیدات کشاورزی و صنعتی نیز رخ داده و افزایش قیمت بسته بندی، موجب افزایش قیمت محصول می شود و هزینه های سنگینی را به تولید کننده و به تبع آن به مردم تحمیل می نماید.
رئیس انجمن همگن کاغذ، ورق و کارتن استان فارس با بیان این که این افزایش قیمت ناشی از افزایش نرخ در کارخانجات کاغذ سازی است بیان داشت: متأسفانه ضایعات و مواد بازیافتی در این حوزه به ارزان ترین قیمت، شامل حال تعداد محدودی کارخانه شده و همچنین مجوز آخال وارداتی ارزان قیمت نیز انحصاراً به این کارخانجات که از تعداد انگشتان دست هم بیشتر نیستند داده شده که این وضعیت رانت های هنگفتی را به جیب صاحبان این صنایع سرازیر می کند.
وی با بیان این که کارخانجات کاغذ سازی هر کیلو کاغذ را حدود ۱۸ هزار تومان به کارخانجات کارتن و ورق می فروشند، اظهار داشت: این در حالی است که مواد اولیه این کارخانجات (آخال) نهایتاً ۶ هزار تومان قیمت دارد و با احتساب هزینه فرآوری، باید کاغذ را به نرخ ۱۰ هزارتومان به صنایع ورق و کارتن بفروشند و نه با نرخ ۱۸ هزار تومان!
لطیفی خاطر نشان کرد: اگر قرار بر هزینه های سنگین این چنینی باشد، واردات کاغذ برای صنایع ورق و کارتن بسیار به صرفهتر است چرا که با وجودی که کاغذ از بازارهای خارجی تا رسیدن به بازارهای داخلی هزینه هایی همچون گمرکی به آن اضافه می شود اما باز هم نسبت به کیفیت و قیمت های وارداتی حدود
۲۰ درصد پایین تر از نوع داخلی آن است و حدود ۱۴ هزار تومان برای صنایع ورق و کارتن تمام می شود.وی تصریح کرد: به دلیل بالا رفتن قیمت مواد اولیه کارخانجات ورق و کارتن، نرخ تولیدات این کارخانجات بالا رفته و قطعاً هزینه های بیشتری به مصرف کننده تحمیل می شود.
رئیس انجمن همگن کاغذ، ورق و کارتن استان فارس با اشاره به سودهایی که کارخانجات بزرگ برون استانی از مواد بازیافتی و ضایعات فارس می برند گفت: مواد ضایعاتی فارس با پایین ترین قیمت از این استان خارج شده و پس از اندکی فرآوری در قالب کاغذ با بالاترین قیمت، مجدداً وارد همین استان می شود و در حقیقت سود مواد ضایعاتی و بازیافتی فارس نصیب استان های دیگر می شود.
وی تاکید کرد: گزارش های بسیاری از این تخلفات را به مسئولان کشور ارسال کردیم و حتی گزارش سمعی و بصری در این خصوص از رسانهها پخش شد که امیدوارم مورد توجه مسئولان قرار گرفته و برای رفع این چالش ها، چاره اندیشی کنند. لطیفی با بیان این که این وضعیت باعث شده تا سرمایه گذاران در حوزه ورق و کارتن دست به عصا شده و در این حوزه سرمایه گذاری خاصی انجام ندهند گفت: در فارس ۳ کارخانه کارخانه ورق سازی فعال است که برای تأمین نیاز استان به ۷ کارخانه دیگر نیاز داریم.
وی بیان داشت: همچنین در فارس حدود ۵۰ کارخانه در حوزه کارتن سازی فعالیت می کنند که بخش قابل توجهی از آنها زیر زمینی بوده و هیچگونه حقوق دولتی اعم از مالیات، بیمه و عوارض پرداخت نمیکنند اما چند برابر یک صنعت مجوز دار سود میبرند.رئیس انجمن همگن کاغذ، ورق و کارتن استان فارس گفت بارها برای تعطیلی این کارگاههای زیرزمینی اقدام کردیم اما متاسفانه اقدامات ما به جایی نرسید و مسئولان ذیربط برای بستن این واحدهای غیرمجاز با این انجمن همکاری ندارند.
وی با اشاره به بی مهری ها به صنایع ورق و کارتن استان گفت حتی در حوزه کارتن نیز بازار عمده ای دست دلالان و واسطه ها بوده و نه تنها باعث افزایش قیمتها میشوند بلکه بازار مصرف را به دست تولید کنندگان دیگر استانها سپردهاند. لطیفی در توضیحات بیشتر، بیان داشت: در حالی که استان هایی همچون اصفهان و یزد به دلیل تعصب به محصولات استان خودشان حاضر به خرید کارتنی از استان فارس نیستند اما از استانهای دیگر کارتن به راحتی وارد فارس شده و برخی ازصنایعی که به کارتن برای بسته بندی کالای خود نیاز دارند بدون توجه به محل تولید و کیفیت کالا تنها به صرف مبالغ ارزانتر، اقدام به خرید کارتن از تولیدات استان های دیگر و دلالان می کنند.وی گفت: متاسفانه در حالی که درب استان های دیگر به روی محصولات استان فارس خصوصا کارتن بسته است اما دروازه های فارس به راحت ترین شکل بر روی تولیدات سایر استان ها باز است و عده ای با بی مهری به تولیدات بومی، ترجیح می دهند تولیدات استان های دیگر را به صرف چند درصد اندک تفاوت قیمت و با هر کیفیتی خریداری کنند این درحالی است که کیفیت تولیدات فارس بسیار بالا تر از نمونه های خریداری شده از استانهای دیگر می باشد
